Wij gaan verbouwen

Het zwembad wordt open gehouden voor de komende 20 jaar en daarvoor is hard gewerkt aan het renovatieplan! Lees hier alvast meer over de grote verbouwing, wij houden jullie op onze website en Facebookpagina op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Lees hier het artikel in De Botlek:

Een artist impression van het vernieuwde zwem- en duikcentrum aan de Albrandswaardsedijk.  (Foto: pr)

‘Onze droom is nu binnen handbereik met nieuw zwembad’

vr 18 dec 2020, 12:32

Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad om het Zwembad Albrandswaard voor twintig jaar open te houden en er blijkt nog meer moois te gaan ontstaan aan de Albrandswaardsedijk. Duikschool MaiDiving uit Hoogvliet gaat er namelijk volop perspectief bieden voor duik- en zwemliefhebbers uit de regio.

Door Hans de Bruijn

Albrandswaard – Zwembad Albrandswaard kent een roerig verleden. Het buitenbad is al dicht sinds mensenheugenis en ook het binnenbad is diverse malen met sluiting bedreigd. Het was ooit van het recreatieschap, kwam in handen van de gemeente en functioneerde een tijdje als Sportfondsenbad. 

Ook was er ooit het actiecomité Behoud het Bad dat ruim 700 handtekeningen verzamelde om het bad open te houden. Al in 2017 zocht Jeroen Maissan van MaiDiving samenwerking met de burgercoöperatie die het zwembad destijds van de gemeente mocht gaan exploiteren. “Vooral met Bert Euser en Floor v/d Kemp heb ik in die dagen veel contact gehad. Maar helaas is dat toen niets geworden. Vanwege wijzigingen in het BTW-stelsel was het voor die club financieel niet haalbaar meer.’’

Vervolgens ging Maissan verder met de gemeente Albrandswaard. “Samen met wat ambtenaren werkten we aan een plan, rekening houdend met de beeldkwaliteit die geldt voor bebouwing op de Groene loper. Zeker omdat ook de buitenkant van het zwembad stevig zal worden aangepakt in de plannen van MaiDiving. 

‘We hebben daar veel studie naar gedaan en we hebben er tegelijkertijd veel energie ingestoken om de gemeente en het recreatieschap ook zover te krijgen. En dat is gelukt. Alles is nu rond, ook financieel.’’

Maissan richtte zijn Hoogvlietse duikschool in 2012 samen met zijn zoon op. “Maar de eerste jaren was dat alleen een papieren exercitie. We deden wel dingen maar we hadden geen echt onderkomen. In 2015 konden we echter een bestaande duikschool overnemen in Hoogvliet en in 2016 ging MaiDiving officieel van start. 

‘Maar in Hoogvliet zitten we in een kantoorpand en hebben we natuurlijk geen zwemwater tot onze beschikking. We kunnen daar alleen maar theorielessen geven en cursisten leren om met de uitrusting te werken. Maar alles zonder de echte omstandigheden in het water. Dus komt met deze plannen ‘onze droom nu eindelijk echt binnen handbereik’.”

Als het goed is gaat de aannemer in februari van start in het zwembad, wordt er in juni opgeleverd, gaat MaiDiving in juli verhuizen en is in augustus 2021 de definitieve start op de nieuwe locatie. 

Door de gemeente zijn in de afgelopen jaren de zwembadzaal, het bad zelf en het binnenklimaat verbeterd; in de komende maanden zal ook de rest het zwembad een totale metamorfose ondergaan.

Maissan: “Het wordt een gigantische kwaliteitsslag, waarna je het zwembad niet meer zult herkennen. Zo gaat bijvoorbeeld de huidige entree er volledig uit om nieuwbouw te kunnen realiseren.” 

Zwembad en MaiDiving delen dan de entree maar dat is alles. Beide organisaties behouden hun eigen beheer en exploitatie. Zeker omdat MaiDiving ook nog een eigen winkel met duikspullen gaat beheren in het gebouw. De nieuwbouw wordt dus eigendom van MaiDiving die tegelijk wel ‘watertijd’ in het bad zal blijven huren bij de gemeente.

Wethouder Martijn Heezen: “Wij zijn hier natuurlijk erg blij mee. Op deze manier kan het zwembad in ieder geval technisch weer voor twintig jaar mee en blijft het zwembad voor Albrandswaard behouden. Dat was ook de wens van de gemeenteraad.”

Ook schoondochter Laura van Jeroen Maissan ziet de verhuizing naar Albrandswaard helemaal zitten. “Wij willen ons met MaiDiving in de toekomst nog meer gaan richten op mensen met een beperking. De duiksport is namelijk één van de meest toegankelijke sporten voor echt iedereen; van jong tot oud. 

“En tijdens ons vaste zwemuurtje hier in Albrandswaard kwamen we via DynamoZwemt, een stichting die zwemlessen geeft aan mensen met een beperking, aan Twan. Een schat van een jongen die dolgraag wilde leren duiken. Nou dat kan hij nu als geen ander; hij duikt zelfs in buitenwater. Eigenlijk kan je zeggen dat hij een ware mascotte is geworden van MaiDiving.’’

De huidige locatie van MaiDiving aan de Kaasmakerstraat in Hoogvliet gaat komende zomer definitief dicht. Alle activiteiten zullen vanaf plaatsvinden vanuit het dan compleet gerenoveerde zwembad aan de Rhoonse jachthaven.